Dania jednogarnkowe na kolację i obiad

W poprzednich artykułach naszego serwisu mówiliśmy już szeroko na temat najpopularniejszych, smakowitych i wykwintnych gorących dań głównych, odpowiednich na uświetnienie wielu rozmaitych uroczystości. Na wiele ważnych okazji doskonale sprawdza się jednakże również tak zwane dania jednogarnkowe, czyli proste, szybkie i tanie potrawy, które z łatwością przygotujemy samodzielnie.

Pomysłową potrawę jednogarnkową możemy z powodzeniem potraktować jako alternatywę oryginalnych dań głównych, serwowanych na kameralnych prywatkach czy imprezach imieninowych i urodzinowych. W szybki sposób i niewielkim kosztem przygotowana smaczna, aromatyczna zupa gulaszowa z ulubionych składników będzie także doskonałym uzupełnieniem chociażby sylwestrowego menu bądź tez rodzinnego obiadu czy szybkiej kolacji dla domowników. Poniżej podpowiadamy zatem, jak krok po kroku zrobić takie sycące i tanie danie w jednym garnku.

BOEUF STROGONOW
składniki
: 65 dkg polędwicy wołowej bez kości, 35 dkg pieczarek, średnia cebula, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po łyżce musztardy i przecieru pomidorowego, sól, pieprz, olej
sposób przygotowania: mięso po umyciu pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą oraz pieprzem oraz podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz plasterki oczyszczonych pieczarek i dusić całość przez około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodać około 2-3 litrów letniej wody i zagotować. Po koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco z pieczywem lub kawałkami gotowanych ziemniaków.

CHILLI CON CARNE NA OSTRO
składniki
: 50 dkg wołowiny, 10 dkg boczku, czerwona papryka, pół puszki czerwonej fasoli, kilka suszonych pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki bulionu warzywnego, cebula, 3 ząbki czosnku, po łyżeczce chilli, oregano, kminu rzymskiego oraz sosu sojowego, pieprz, sól, olej
sposób przygotowania: drobno posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wołowinę oraz boczek i smażyć przez około 5-10 minut na małym ogniu. Dodać sos sojowy, przecier pomidorowy oraz pomidory, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Całość dusić jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem, pod koniec dodając odsączoną fasolę i podlać bulionem. Potrawę można również zagęścić małą ilością kwaśnej śmietany. Najlepiej podawać z ryżem, chrupkim pieczywem lub pszennymi tortillami.