Pyszne przysmaki na święta

Bez wątpienia jednymi z najważniejszych domowych i rodzinnych uroczystości okazują się coroczne święta – zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Z tej okazji nierzadko przygotowujemy liczne, smakowite i tradycyjne potrawy, jednakże na uświetnienie odświętnego obiadu czy też na okolicznościowe spotkanie z bliskimi warto też samodzielnie przygotować nieco bardziej wyszukane, pomysłowe i oryginalne dania główne.

Na okazję różnego rodzaju świąt i uroczystości obchodzonych wspólnie z najbliższymi powinniśmy przygotować pomysłowe, ciekawe i przede wszystkim smakowite menu, którego przygotowanie krok po kroku nie zajmie nam wiele czasu. Oczywiście najważniejsze będzie w tym przypadku podanie gościom i domownikom ciepłego dania głównego, które zależnie od naszych upodobań i gustów kulinarnych może bazować na mięsie lub warzywach. Oprócz tego na święta należy również przygotować zestaw przekąsek i przystawek na gorąco oraz dodatków, takich jak choćby różnego rodzaju surówki, zdrowe sałatki czy owoce.

Z okazji Bożego Narodzenia możemy zatem z powodzeniem przygotować na przykład pstrąga w białym winie. Do samodzielnego zrobienia potrawy potrzebować będziemy zatem następujących składników: odpowiedniej porcji ryby, pół szklanki wytrawnego wina, pęczka pietruszki, 2-3 łyżek sparzonych wrzątkiem rodzynek, 3 łyżek masła, czerstwej bułki, połówki cytryny oraz przypraw, takich jak sól morska oraz pieprz ziołowy. Na początek pstrąga należy dokładnie wypatroszyć i opłukać, rozkruszyć bułkę i wymieszać z rodzynkami oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Następnie rybę trzeba obficie skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym i napełnić farszem. Po spięciu pstrąga wykałaczkami należy umieścić rybę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, podlać białym winem i zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Z kolei na Wielkanoc warto zrobiona obiad smakowitą i wykwintną, pieczoną jagnięcinę z ziołami, do której przygotowania niezbędne będą następujące składniki: duży udziec bez kości, główka czosnku, szklanka czerwonego wina, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, po łyżce tymianku i rozmarynu, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek. Na początek mięso należy opłukać, oczyścić i ponakłuwać nożem oraz naszpikować pokrojonym w mniejsze kawałki czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie przełożyć jagnięcinę do naczynia żaroodpornego, podlać winem i zapiekać przez około 2-3 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!