Propozycje smakołyków na Sylwestra

Podobnie jak na różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak święta czy imprezy w gronie najbliższych należy przygotować smakowite, sycące i pomysłowe menu dla gości. Również na sylwestrowe prywatki czy kameralne przyjęcia warto samodzielnie przyrządzić ciepłe danie główne oraz zestaw lekkich i eleganckich przekąsek, które można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Z myślą o sylwestrowych gościach należy samodzielnie, krok po kroku przygotować smakowite, ale tym samym proste i niezbyt kosztowne jedzenie, uświetniające organizowaną przez nas imprezę. Zależnie od naszych własnych upodobań kulinarnych, podczas Sylwestra możemy zaserwować bliskim i przyjaciołom potrawy z mięsem, ryżem czy makaronem bądź bardziej wyszukane dania z owoców morza czy doprawione na orientalny sposób. Poniżej podpowiadamy zatem, co może znaleźć się na stole podczas noworocznego przyjęcia.

DROBIOWE NUGGETSY
składniki
: podwójna pierś z kurczaka, pół szklanki mielonych migdałów, całe jajko, łyżka bułki tartej, łyżka mąki, sól, pieprz
sposób przygotowania: mięso po umyciu i oczyszczeniu oraz doprawieniu do smaku pokroić w grubą kostkę i opanierować w mące, jajku oraz bułce tartej. Następnie nuggetsy obtoczyć równomiernie w migdałach i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Tak przygotowaną przekąskę najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ostrym dipem chilli.

FASZEROWANA PAPRYKA NA GORĄCO
składniki
: 5-6 czerwonych papryk, pół szklanki kaszy jaglanej, opakowanie sera feta, garść zielonych oliwek, cebula, pół szklanki suszonych pomidorów, 3 ząbki czosnku, po łyżeczce bazylii i oregano, sól pieprz, oliwa z oliwek
sposób przygotowania: papryki umyć i wydrążyć, zaś kaszę jaglaną ugotować na sypko. Posiekaną drobno cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać z fetą oraz pomidorami. Dodać połówki oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Nałożyć farsz do papryk, ułożyć na blaszce, opcjonalnie podlać niewielką ilością oliwy i zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni. Najlepiej podawać z chrupkim pieczywem.

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY
składniki
: 4-5 bakłażanów, czerwona papryka, 2 marchewki, cebula, 20 dkg żółtego sera, po łyżeczce czosnku granulowanego, słodkiej oraz ostrej papryki, sól, pieprz, olej
sposób przygotowania: bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, który należy wymieszać z posiekaną drobno cebulą, plasterkami marchewki oraz pokrojoną w kostkę papryką. Całość posolić i podsmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć farsz na bakłażany, posypać przyprawami i zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać startym żółtym serem. Smacznego!