Oryginalne gorące danie główne

Na rodzinny obiad bądź też różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak choćby imieniny czy urodziny warto przygotować odpowiednie menu dla gości, w którym nie może zabraknąć oczywiście ciepłego dania głównego, lekkich przekąsek oraz deserów. Co zatem najlepiej podać jako pierwszą potrawę, by zaskoczyć bliskich?

Na specjalną okazję można zatem z powodzeniem przygotować wykwintne i pomysłowe danie jednogarnkowe lub pyszną i szybką główną potrawę z patelni, która z całą pewnością przypadnie do gustu zarówno najmłodszym jak i dorosłym domownikom czy okolicznościowym gościom. Zależnie od naszych upodobań, możemy przyrządzić na przyjęcie oryginalne dania mięsne bądź wegetariańskie, na które w dalszej części artykułu przedstawiliśmy łatwe i sprawdzone przepisy.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI
składniki
: podwójna pierś z kurczaka, pęczek zielonych szparagów, średnia cukinia, 2 duże pomidory, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, bazylia
sposób przygotowania: mięso dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć, pokroić w grubą kostkę, po czym podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Szparagi po umyciu pokroić na mniejsze kawałki, cukinię w talarki zaś pomidory w ćwiartki. Warzywa dodać do mięsa, posolić do smaku i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i podawać z ziemniaczkami lub długoziarnistym ryżem.

WYKWINTNE KREWETKI Z PATELNI
składniki
: 25 dkg krewetek królewskich, 20 dkg fasolki szparagowej, 25 dkg makaronu ryżowego, czerwona papryka, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka curry, sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: warzywa umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle. Dodać pozostałe jarzyny i dusić przez kilka minut na niewielkim ogniu. W tym czasie obrać i oczyścić krewetki, po czym sparzyć wrzącą wodą i dodać do warzyw. Całość doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5-10 minut. Makaron ryżowy po ugotowaniu połączyć z pozostałymi składnikami i podawać na gorąco.

SMAKOWITE PLACKI Z CUKINII

składniki na placki: 60 dkg cukinii, całe jajko, pół szklanki bułki tartej, łyżeczka majeranku, pieprz kolorowy, ostra papryka w proszku, sól morska, 3 łyżki żółtego sera, olej do smażenia
składniki na farsz: 20 dkg boczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, łyżeczka oregano
sposób przygotowania: boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, następnie dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Cukinię po umyciu i obraniu pokroić na cienkie plastry i opanierować w jajku wymieszanym z przyprawami i w bułce tartej. Następnie podsmażyć na złoty kolor i przed podaniem nałożyć na placuszki nieco farszu oraz opcjonalnie doprawić do smaku. Na koniec posypać jeszcze niewielką ilością drobno startego żółtego sera i podawać na ciepło. Smacznego!