Ile i jakich potraw na wesele?

Na specjalne okazje i najważniejsze uroczystości, takie jakimi bez wątpienia jest ślub czy wesele, należy przygotować odpowiednie menu, zawierające przede wszystkim ciepłe dania główne, wykwintne przystawki czy eleganckie przekąski. Warto także widzieć, jak i o której godzinie podać gościom poszczególne potrawy.

Aby weselne menu przypadło wszystkim uczestnikom imprezy do gustu i sprawiło miłe czy zaskakujące wrażenie należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim warto postawić tutaj na jakość, chociaż także ilość potraw będzie miała duże znaczenie. Zazwyczaj na weselach trwających przez kilkanaście godzin podaje się około pięciu ciepłych dań, kilka lekkich przystawek i zakąsek oraz różnego rodzaju desery. Podczas przygotowywania menu na wesele należy też uwzględnić podanie świeżych owoców i ciast.

Pamiętajmy jednak, aby jedzenie przygotowywane z myślą o przyjęciu weselnym było przede wszystkim różnorodne. Należy zatem zaplanować podanie dań mięsnych, na przykład wyszukanych i pomysłowych potraw ze schabu, karkówki czy drobiu. Na stołach powinny znaleźć się również wykwintne dania wegetariańskie oraz przystawki z warzywami lub owocami egzotycznymi. Gościom warto także zapewnić wybór najbardziej odpowiadających im dań, dlatego należy zastanowić się nad przygotowaniem dwóch lub trzech rodzajów zup i dań głównych oraz kilku wariantów różnych przekąsek, najlepiej podanych na ciepło.

Ważnym aspektem przygotowywania menu dla gości na wesele będzie też odpowiednie rozplanowanie serwowania poszczególnych potraw, które należy rozłożyć czasie. Ciepłe dania, takie jak czerwony barszcz czy potrawy mięsne powinny być zatem podawane nie rzadziej niż co około trzy godziny. Goście nie powinni być przecież na naszym weselu głodni, jednakże zbyt częste serwowanie jedzenia z pewnością doprowadzi do przesytu uczestników przyjęcia, a co gorsze, część potraw może się też w takiej sytuacji niepotrzebnie zmarnować.

Optymalnym rozwiązaniem będzie zapewne podanie weselnym gościom pierwszego ciepłego dania w niedługim czasie po rozpoczęciu przyjęcia. Najlepiej zaserwować wtedy lekką przystawkę, zupę, którą może być na przykład rosół oraz główną potrawę. Po około 2-3 godzinach warto podać natomiast kolejne ciepłe przekąski, takie jak choćby popularne dania jednogarnkowe – flaczki, gulasz czy bigos, zaś w międzyczasie na stołach powinny być na bieżąco uzupełniane owoce, desery oraz różnego rodzaju napoje. Pamiętajmy też, iż w podobny sposób i z taką samą częstotliwością należy również podawać weselne potrawy muzykom z orkiestry.