Co przygotować na chrzest?

Na najważniejsze uroczystości, takie jak ślub, Pierwsza Komunia czy chrzciny należy zaplanować pomysłowe, eleganckie i smaczne menu dla gości. Oprócz tradycyjnych, ciepłych dań głównych powinny w nim znaleźć się również podawane na gorąco przekąski i przystawki z mięsem, owocami lub warzywami oraz różnego rodzaju desery i sałatki jarzynowe.

Podobnie jak weselne menu czy jedzenie przygotowywane z myślą o Komunii naszej pociechy, tak również jadłospis na okazję chrzcin powinien być tak skomponowany, by odpowiadał każdemu z zaproszonych przez nas gości. Najlepiej więc będzie zawczasu gruntownie zastanowić się nad doborem różnego rodzaju ciepłych przekąsek i przystawek z mięsem czy jarzynami oraz ustalić, w jakiej kolejności oraz o której godzinie podamy poszczególne potrawy.

Podczas uroczystych obchodów chrztu najlepiej więc będzie podać domownikom i gościom smakowite, aromatycznie doprawione zupy i dania główne. Przykładowym zestawem może być chociażby zupa krem z borowików lub brokułów lub też tradycyjny rosół z makaronem. Na drugie możemy z kolei zrobić zapiekane z warzywami lub serem drobiowe roladki, wołowego steaka bądź zawijany kotlet de volaille, który najlepiej będzie podać z ziemniakami i zestawem surówek. Pamiętajmy, iż na chrzest najlepiej będzie przygotować przede wszystkim delikatne, niezbyt mocno doprawione dania, odpowiednie zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych uczestników imprezy.

Innym pomysłem może być również podanie gościom kilku różnych rodzajów mięs, najlepiej wraz z kilkoma sosami do wyboru, na przykład grzybowym, pomidorowym czy klasycznym beszamelem. W ten sposób każdy będzie mógł wybrać menu najbardziej mu odpowiadające. Pamiętajmy też, aby nasi goście mieli do wyboru pomiędzy daniami mięsnymi a wegetariańskimi. Dobrze więc będzie przygotować dwa lub trzy warianty potraw z ryżem lub makaronem. Co więcej, w przypadku imprez takich jak chrzciny korzystniej będzie postawić przede wszystkim na dania polskie i tradycyjne, w wśród których mogą znaleźć się również tak zwane potrawy jednogarnkowe, czyli przykładowo staropolski bigos lub zupa gulaszowa.

Oprócz ciepłych dań na chrzcinach nie może również zabraknąć różnego rodzaju sałatek, surówek czy zimnych przekąsek. Pamiętajmy również o słodyczach i deserach oraz świeżych owocach, które warto elegancko ułożyć na paterach, tak by każdy z gości mógł wybrać smakołyk najbardziej odpowiadający jego własnym preferencjom.